Livespace umożliwia niemal dowolną konfigurację w zakresie dostępów i uprawnień użytkowników do danych umieszczonych w CRM. Dzięki temu odzwierciedlisz faktyczną strukturę swojej organizacji wraz z obowiązującymi poziomami dostępu.

Scenariusz:

  • W firmie funkcjonują 3 zespoły sprzedażowe.
  • Każdy handlowiec ma wgląd do wszystkich kontaktów w obrębie swojego zespołu.
  • Handlowiec może edytować tylko te kontakty, których jest bezpośrednim opiekunem.

Konfiguracja:

  • W pierwszym kroku należy włączyć możliwość dodawania ukrytych kontaktów oraz określić, aby przy dodawaniu nowych osób i firm, były one domyślnie dodawane jako ukryte. W tym celu należy przejść do Ustawień konta > Uprawnienia > Widoczność.

  • Konfiguracja roli Opiekun.
    Aby opiekun miał możliwość edycji swoich kontaktów, należy przejść do Ustawień konta > Uprawnienia > Dostępy, wybrać opcję Edytuj przy roli Opiekun, a następnie zaznaczyć uprawnienie Edytowanie osoby i Edytowanie firmy w miejscach do tego przeznaczonych. Czynność tę powtarzamy zarówno dla Osób jak i Firm.
    Wartość w polu Opiekun została już domyślnie zdefiniowana. Dzięki temu będzie nim zawsze użytkownik dodający dany obiekt do CRM, bez konieczności każdorazowego ustawiania tego parametru.
  • Konfiguracja roli Uczestnik
    Chcemy, aby Uczestnik, czyli ktoś zaproszony do kontaktu (na przykład kolega z zespołu) nie miał możliwości edycji kontaktu, którego nie jest Opiekunem. W tym celu należy przejść do Ustawień konta > Uprawnienia > Dostępu, wybrać opcję Edytuj przy roli Uczestnik, a następnie usunąć zaznaczenie przy uprawnieniu Edytowanie Osoby/Firmy. Czynność tę powtarzamy zarówno dla Osób jak i Firm.
    Podobnie jak w przypadku Opiekuna, wartość w polu Uczestnik jest już domyślnie zdefiniowana. W tym przypadku jest to zespół użytkownika, który dodaje kontakt lub szansę sprzedaży do Livespace, więc nie ma potrzeby definiowania tego przy dodawaniu nowego kontaktu lub szansy sprzedaży.

Podsumowanie

Dzięki takim ustawieniom każdy z użytkowników ma dostęp do kontaktów swojego zespołu, ale tylko Opiekun ma możliwość ich edycji. Jednocześnie użytkownicy z pozostałych zespołów nie mają do nich żadnego dostępu.

Potrzebujesz więcej? Obejrzyj nagranie:

Zobacz także:

Jak skonfigurować uprawnienia?

Widoczność kontaktów i szans sprzedaży